PRAKTIJK VOOR PODOLOGIE MARGRIET RAAIJEN

     home
     podoloog
     podoposturaal therapeut
     doelgroep
     klachten
     onderzoek
     behandeling
     praktijkinformatie
     adviezen
     oefeningen
     FDM
     links
     team
     routebeschrijving
     contact
PODOPOSTURAAL THERAPEUT

Wat doet een podoposturaal therapeut?
Net als de podoloog heeft de podoposturaal therapeut zich gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van afwijkingen van het bewegingsapparaat met de voet als aangrijpingspunt. De podoposturaal therapeut gaat er vanuit dat elke afwijking van de voetstand een standsafwijking hoger in het lichaam met zich meebrengt. Omgekeerd heeft elke houdingsafwijking vaak een verandering van de voetstand tot gevolg. Deze stands- en houdingsveranderingen kunnen leiden tot klachten, waaronder chronische knie-, heup-, rug- en nekpijnen.

Juiste houding
Net als ieder mens heeft u een eigen karakteristieke bouw en manier van lopen. Uw houding wordt bepaald door de stand van het hoofd, de wervelkolom met specifieke krommingen, de stand van het bekken en de stand van de benen en de voeten. Er is sprake van een ‘juiste houding’ wanneer u een recht opgaande houding heeft met een goed uitgebalanceerde stand.

Proprioceptief systeem
Een belangrijk mechanisme dat uw houding en beweging controleert en reguleert is het proprioceptieve systeem.

Proprioceptieve informatie
Het proprioceptieve systeem bestaat uit sensoren in het lichaam, zoals spierspoeltjes in de spieren, de ogen, het evenwichtsorgaan en het centraal zenuwstelsel. Deze sensoren geven proprioceptieve informatie. Ze registreren zowel lichamelijke gegevens als informatie die van buiten het lichaam afkomstig is, bijvoorbeeld van schoenen, de ondergrond en de omgeving.
Deze informatie wordt binnen het zenuwstelsel verwerkt en geďntegreerd. De informatie leidt altijd tot een reactie, met als doel het zwaartepunt van uw lichaam boven het steunvlak te houden en uw ogen zoveel mogelijk horizontaal gericht te houden. En dit allemaal zowel tijdens het lopen, gaan en staan.

Proprioceptieve zolen
Om ervoor te zorgen dat de sensoren de juiste informatie aan uw spieren doorgeven, maakt de podoposturaal therapeut proprioceptieve zolen. In deze zolen worden dunne elementen van kurk gebruikt die invloed uitoefenen op de spieren van het lichaam. Deze speciale zolen zijn zorgvuldig afgestemd op uw voeten en de eisen die het proprioceptieve systeem stelt.