PRAKTIJK VOOR PODOLOGIE MARGRIET RAAIJEN

     home
     podoloog
     podoposturaal therapeut
     doelgroep
     klachten
     onderzoek
     behandeling
     praktijkinformatie
     adviezen
     oefeningen
     FDM
     links
     team
     routebeschrijving
     contact
BEHANDELING

De behandeling is gericht op het voorkomen en behandelen van uw klachten. Daarnaast zal de behandeling zich toespitsen op het behoud en verbetering van de voetfunctie. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk.

Correctiezolen
Veel voet- en/of houdingsafwijkingen zijn te corrigeren met correctiezolen die in de schoen worden gelegd. Op basis van de onderzoeksgegevens maakt de podoloog zolen op maat. Elke zool is dus uniek en persoonlijk. Welk type zool voor u geschikt is, is afhankelijk van de gestelde diagnose.

Mechanische zolen
Mechanische zolen krijgt u wanneer uw voetstand moet worden gecorrigeerd of wanneer u bijvoorbeeld veel last heeft van eelt of likdoorns. Door het gebruik van verschillende soorten materialen kan de zool een corrigerende, ondersteunende of drukontlastende werking hebben.

Proprioceptieve zolen
Wanneer u chronische klachten heeft die zijn ontstaan door een veranderde houding, dan zijn proprioceptieve zolen geschikt. Proprioceptieve zolen zijn geen steunzolen. In bepaalde gevallen is het zinvol om een combinatie van beide zolen te maken.

Wanneer correctiezolen nodig zijn, krijgt u voor beide voeten zolen voor dagelijks gebruik. Afhankelijk van uw klachten en wensen kunt u ook correctiezolen voor sport- of wandelschoenen laten maken.

Ortheses
Een orthese of teenstukje wordt gemaakt van siliconen en kan verschillende functies hebben:

  • Bescherming - bijvoorbeeld tegen likdoorns of drukplekken op de tenen
  • Preventie - bijvoorbeeld om een scheefgroeiende teen die nog geen last geeft, geen klachten te laten geven
  • Correctie - bijvoorbeeld van een klauwstand van een teen
  • Behoud - bijvoorbeeld om te voorkomen dat een afwijking erger wordt.
Taping
Bij sommige klachten kan het zinvol zijn om uw voet en/of enkel in te tapen. Dit kan door diverse tapetechnieken zoals ‘medical taping’.

Nacontrole
Wanneer er correctiezolen zijn aangemeten komt u na ongeveer zes weken terug. De podoloog onderzoekt dan of uw klachten zijn verminderd. Soms worden de correctiezolen aangepast of uitgebreid met een extra element op een andere plek. Afhankelijk van de klachten volgt er dan een controle na een half jaar of een jaar. Tijdens iedere controle kijkt de podoloog of de zolen nog de juiste werking hebben. Als er tussentijds klachten ontstaan is het raadzaam zelf contact op te nemen met de podoloog

Behandelingsduur
De duur van de behandeling verschilt sterk per klacht of voetafwijking. Soms zijn enkele bezoeken voldoende om de klacht te verhelpen. In andere gevallen is een langduriger traject nodig.

Voor manuele therapie volgens Typaldos (FDM) klik hier.